
Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir.
TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye’de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Toplam tarım alanımızın yaklaşık %16’sında,İlimizin ve Ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan üzüm yetiştirilmektedir.
Manisa sadece Türkiye’de değil Dünyada da en önemli üzüm üretim merkezidir.
Sultani çekirdeksiz olarak da denilen Manisa Sultani Çekirdeksiz üzümümüz Dünyaca tanınan en önemli üzüm çeşididir.
Manisa Sultani Çekirdeksiz üzümü, İlimizde yaklaşık 150km lik bir hat boyunca kapama bağ denizi şeklinde yetiştirilmektedir. İzmir ve Denizli gibi bölgenin diğer illerinde ise geniş alanlarda değil parça parça arazilerde yetiştirilmektedir. Bağcılık tüm Türkiyede çok fazla çeşitle yapılsa da, Çekirdeksiz Sultani üzüm coğrafi anlamda üretim yeri Manisadır. İzmir ve Ege isimleri üretimden ziyade ihracat ve satışta bilinirliğinin fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Sultani Çekirdeksiz üzüm üretiminde İzmir ve Denizli de hiç üretim yapılmasa bile Manisa tek başına sahip olduğu üretim kapasitesi ile Türkiye Çekirdeksiz Sultani üzümünü tek başına üretebilir.
2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Coğrafi Tescil işareti alınarak “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü” adıyla tescil edilmiş, Avrupa Birliği nezdinde de tescil edilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.
Manisa’da üretilen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm isminin kökeni, Osmanlı Devletinde Padişahlık yapmış Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli İsimlerin de içinde yer aldığı Şehzadelerin yetiştiği Manisa’da, “Sultanların Üzümü – Sultanlara Layık” olarak Sultani ismini almış olmasıdır.


